Boosta ditt kök med effekter

coolaMatupplevelsen är aldrig större än den totala upplevelsen. Hade det bara varit smaken det gick an på hade vi ätit fantastiskt god mat – i form av grå sörja ur metallburkar, sittande i källaren. Men vi vill att maten ska se fin ut och vi vill att miljön där vi sitter ska vara angenäm på alla tänkbara vis. Det är därför maten smakar bättre när vi sitter på en restaurang i Venedig med tända ljus och ser gondoler glida förbi i vattnet nedanför. Så varför inta boosta ditt kök hemma med angenäma specialeffekter som gör din matupplevelse mer angenäm. Som en tv som glider fram ur väggen med hjälp av linjära ställdon. Du kan läsa mer på ställdon.se och företaget Elektriska Ställdon, Litex AB.

Lek med ställdon för att skapa nya effekter

Så vad är ställdon? Det är i korthet en grej som förvandlar en motors roterande rörelse till en linjär rörelse. Lagom imponerande kan tyckas, men när man börjar fundera på vad man kan hitta på för coola saker med en linjär rörelse så ser man möjligheterna. Som den där tv:n som plötsligt dyker fram i ditt IKEA-kök.

Om man vill skapa en stämning man inte hade innan så är detta en kittlande effekt. Om ni någon gång är på en restaurang med en fantastisk utsikt och stämning, varför inte rigga upp en mobil för att filma ett par timmar av denna känsla. När ni sedan sitter hemma i köket kan ni bara låta en tv dyka upp från ingenstans och visa upp denna stämning och utsikt som ni den gången njöt av.

Andra coola saker man kan göra med ställdon

Har ni någonsin varit på den coolare sortens sushirestauranger där kockarna gör sushibitarna och löpande lägger upp dem på tallrikar som transporteras runt bordet – så att gästerna kan plocka från dem allt eftersom det dyker upp något de gillar. Varför inte bygga en sådan hemma. Ni har grillkväll, och allt eftersom korvar och kotletter blir klara lägger ni dem på ert linjärt ställdonsdrivna band som löper runt ert stora köksbord.

Fler idéer:

  • Kaffekokaren som kommer åkande över bordet när kaffet är färdigbryggt och sedan återvänder när ni hällt upp.
  • En mikrovågsugn vars snurrtallrik även kan skjuta ut när man öppnar dörren, så man slipper böja sig in. (Och varför inte samma princip med gallret i ugnen, så man slipper riskera att bränna fingrarna när man ska ha ut saker.)