Ekologisk mat

Vi blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss och var råvarorna kommer ifrån, vilket egentligen inte är så konstigt eftersom maten har direkt påverkan på din kropp och hälsa. Att må bra och ha hälsan i behåll är det viktigaste för varje enskild person och om vi samtidigt som vi äter hälsosamt kan bidra till en bättre miljö är det framgång för framtiden.

Nyttig läsning

Här på Matkompassen samlar vi texter och idéer om EKO-mat och ekologiska alternativ för såväl maträtter som produktion och försäljning av råvaror. Behöver du tips och inspiration till vardagsmaten, eller vill du veta mer om hur du kan bidra till att minska ditt avtryck på klimatet så kan du förkovra dig bland våra artiklar om ekologisk mat och hälsosamt leverne.

Vad är ekologisk mat?

Ekologisk mat får inte vara syntetiskt odlad, eller framställd med bekämpningsmedel, handelsgödsel eller GMO. Djuren ska avlas och hållas under förhållanden som de är anpassade för och mår bra av. Det handlar helt enkelt om mat som är helt naturligt producerad utan tillsatser och gifter.

EKO-mat = nyttig mat?

Det finns inga tydliga bevis för att ekologisk mat innehåller mer av nyttiga födoämnen som vitaminer och mineraler. Forskningen har ännu inte hunnit komma till enhetliga slutsatser genom att ställa konventionellt framställda råvaror mot ekologiska. Däremot innehåller ekomaten inte de gifter som kommer med bekämpningsmedel och framställningen är betydligt mer skonsam för naturen. Alltså handlar det inte om att den är nyttigare, utan snarare om att den inte riskerar att göra dig sjuk som konventionell mat kan göra.

Hur hittar du ekologisk mat?

I Sverige finns det flera kontrollorganisationer som utför kontroller av ekologisk produktion och ser till att den håller EU:s regelverk. Den största och mest kända aktören är KRAV som gjort sig känd med sin KRAV-märkning på de allra flesta ekologiska livsmedel svenska butiker.

En stor ekologisk värld

På grund av att det ekologiska alternativet är en framtidssatsning för både sig själv och omvärlden finns det mycket att lära och läsa om ämnet. Utforska våra matbloggare här på Matkompassen och bli fullärd i allt som har med ekologiskt att göra. Välkommen!