Kaffemaskiner på marknaden

konsten att brygga kaffeIdag finns ett stort utbud på kaffemaskiner på marknaden från  hemmabruk till arbetsplats. Priserna varierar mellan 200 kr och 60 000 kr. Maskinen hemma köper man och till arbetet,  om det är en stor arbetsplats, hyr man. Maskinvalet beror på vilken sorts kaffe man vill ha. Vissa vill ha kokkaffe, bryggkaffe, eller espresso och så vidare.

Kaffebryggare

Den vanligaste modellen i Sverige är den allerstädes närvarande filterbryggaren som ger billigt och snabbt kaffe beroende på effekten både hemma och på arbetsplatsen. På ett enkelt sätt fyller man på vatten som sedan det uppvärmts leds ned i en filtertratt som doserats med en viss mängd bryggkaffe. Under tratten står en kanna som tar emot det nybryggda kaffet. Billig i drift, men måste rengöras från avlagringar med avkalkningsmedel då och då. En bra maskin ligger runt 500 kr i pris och priset per kopp ligger under hälften av en krona.

Kapselmaskin

För den som dricker sällan kan en kapselmaskin vara en bra idé. Smakerna är många och priset för varje kapsel eller kaffeportion blir därför dyrare och ligger kring 3-4 kr per kopp. En fördel är låg energiförbrukning medan nackdelen är att kapslarna efter användning måste sopsorteras. En bra maskin ligger runt 1600 kr.

Helautomatiska kaffemaskiner

De helautomatiska kaffemaskinerna är snäppet dyrare än de två översta typerna. Runt 3 500 – 5 000 kr kostar en bra modell. Fördelarna är desto fler. Man trycker på en knapp och vrider en knopp för att ratta in inställningarna för ditt favoritkaffe. En kopphållare med vattenfilter och en manuell cappuccinoenhet finns i de bättre modellerna. Maskinen maler kaffe rätt doserat och rengör sig själv. Det enda man behöver göra är att köpa mjölk, kaffebönor och tömma sumpen. Om du är ute efter att hyra en maskin i Stockholm eller på annan ort kan du läsa mer om DFSM.

Halvautomatisk espressomaskin

En halvautomatisk espressomaskin kräver mer pyssel och kunskap hos användaren, och man kan göra espresso, latte och capucchino med den. Prisnivån för en bra maskin ligger kring 5000 kr. Under högt tryck pressar maskinen ner vatten genom ett stålfilter. De dyraste maskinerna har två kittlar som samtidigt brygger espresson och skummar mjölk  Det krävs en del övning i att dosera rätt kaffemängd, avskummning av mjölk och val av kaffebönor som man maler själv. Maskinen måste också rengöras efter varje gång. Kaffepriset per kopp ligger runt 2 kr.