Skånsk mat

Finns det något som man skulle kalla för ”äkta skånsk mat”? Ja, det kanske skulle man nog kunna säga. Åtminstone om man får tro på historier från det förflutna. Så kallade landskapsrätter, tros ha haft sin början någon gång under 1900-talets början. Det första som en somliga idag associerar till när det gäller skånsk mat är gröt, gås, ål svartsoppa eller spettkaka. Det som definierat just det skånska köket har först och främst sin grund i natur, omgivning och i sociala mönster. Nedan följer några maträtter som skulle kunna ha en genuin skånsk härkomst.

Gröt

Folkloristikprofessorn Jan-Öjvind Swan menar att skåningen primärt varit en grötätare som enligt utsaga ”åt gröt sju dagar i veckan, tre gånger om dagen”. De mest vardagliga gröträtterna för skåningen var kornmjöls-, rågmjöls- och bovetegröt

Gås med svartsoppa

En så kallad gåsamiddag med allt vad detta innebär får ses som en skånsk festmåltid. En köttrik gyllenbrunfärgad gås serveras tillsammans med en varm svartsoppa. Gåstraditionen sägs vara över 200 år gammal. Det var nämligen i Skåne som man bevarade gässen när det nya jordbruksskiftet tog vid. Ingen annanstans i Sverige än i Skåne kunde gässen beta fritt. Gås på skånskt vis, skall avnjutas med rätt tillsatser och ingredienser. Detta tar i regel en hel del i anspråk när det gäller förberedning. Catering i Lund är ett alternativ som tillagar genuin skånsk mat, däribland gås med svartsoppa. Titta gärna närmare på alternativet om du står inför att arrangera en större bjudning.

Böckling och ål

Konserveringsmetoder från Europa nådde Sverige allra först genom Skåne. Högre upp i landet torkade och syrade man maten. Det betydde att Skåne kunna njuta av härligheter som böckling och rökt ål. Dessa rätter associeras än idag starkt till landskapet.