Slipp matmonstren med proffshjälp

Alla har inte en avslappnad inställning till mat. Trots att vissa anser att mat är det härligaste som finns i livet. Det finns de som inte kan äta en pizza utan att kräkas. Det finns de som inte äter mer än ett salladsblad om dagen. Det finns de som trycker i sig mat som om det inte finns en morgondag. Det finns de som spenderar sex timmar om dagen på gymmet.
Kort sagt, många klarar inte av att äta normalt. Mat är otroligt laddat för dessa människor. Och eftersom en stor del av vårt samhälle är uppbyggt kring mat så bör man skaffa hjälp.
På Finjagården i Hässleholm utanför Skåne finns just denna hjälp. Här jobbar man framgångsrikt med dialektisk beteendeterapi. DBT, som den förkortas, är en terapi som hjälper bland annat mot ätstörningar. Kontakta gärna Finjagården för att få mer information om DBT. Ge inte upp, det finns hjälp att få.

Terapiformen som hjälperFinjagården ab

Det viktigaste målet inom DBT är att man ska hitta balans mellan acceptans och förändring. Man måste lära sig att livet kommer med motgångar och medgångar. Det gäller att hänga med i svängarna. Man ska inte falla tillbaks i självdestruktivt beteende. Trots att det ibland kommer ångest och liknande. Terapin utförs dels i grupp, men också enskilt tillsammans med en duktig terapeut. Alla kan bli friska. Det krävs bara rätt hjälp.

Lär känna dig själv

Terapi är en bra lösning. Det finns många olika sorter. Ibland krävs det lite arbete innan man hittar rätt. På vägen dit kan man satsa på att lära känna sig själv. Livet går i faser. Ibland mår man bättre. Ibland mår man sämre. Men man kan bland annat tänka på följande saker:

• Prata med din familj, vänner och andra, dela med dig av dina tankar och känslor.
• Leta efter likasinnade på nätet – så länge det är ett hälsosamt samtal ni för så kan det också hjälpa. Inga triggande samtalsämnen är tillåtna.
• Se till att få frisk luft och solljus varje dag, om det så bara är några minuter.
• Läs på om ditt tillstånd för att komma underfund med hur just du fungerar.