Spansk mat – mer än ”bara” tapas

Det svenska folket har sedan sextiotalet rest på charterresor till olika delar av det soliga Spanien och i många fall har detta strukturerade turistande gett oss en alltför ensidig bild av den spanska matkulturen. Turistmålens hotellrestauranger och tapasbarer erbjuder en mer centraleuropeiskt strömlinjeformad meny med endast mindre betydande inslag av det genuint spanska köket. Dessutom är Spanien ett väldigt land bestående av stora regionala skillnader när det gäller både klimat, kultur och natur.Catering i Malmö

Globala influenser

En annan viktig och intressant skillnad är den mellan de södra och de norra delarna. Det arabiska arvet i söder, som efter hundratals år av moriskt inflytande över kultur, arkitektur och annat satt tydliga spår. Detta har skapat en spännande variationsrikedom i spansk matkultur tillsammans med alla övriga influenser från hela världen till följd av Spaniens långa historia som kolonisatör och världsupptäckare. Spanien är alltså så mycket mer än bara sangria och tapas.

Upptäck det ”riktiga” Spanien

En massa svenskar har någon gång varit i Spanien och ett stort antal tillbringar till och med stora delar av året i detta spännande land, men trots det vet gemene man relativt lite om dess genuina och mångfasetterade mat- och vinkultur. Detta går ju dock att ändra på och det finns fantastisk mycket att upptäcka. Vill man på nästa firmafest eller födelsedagsfirande ha ett spanskt tema är detta fullt möjligt.